Codul Silvic – Dezbateri finale în Camera Deputaților
Astăzi, în Camera Deputaților, ministrul Mircea Fechet a participat la dezbaterile finale pentru adoptarea noului Cod Silvic, un proiect legislativ de mare importanță, organizat de Comisia pentru Mediu și Echilibru Ecologic. În cadrul întâlnirii, ministrul a adus în prim-plan necesitatea unui nou Cod Silvic care să ofere un cadru solid pentru gestionarea durabilă a pădurilor, un patrimoniu natural unic al României.
„Vreau să mulțumesc tuturor celor implicați în elaborarea acestui Cod Silvic. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor este prezent la acest dialog, pentru că nu există loc mai potrivit unde să discutăm despre viitorul pădurilor decât în Comisia de Mediu și Echilibru Ecologic. Îmi doresc ca acest cod să devină un act normativ solid, care să reflecte noua înțelegere a pădurii, depășind abordarea strict economică, pentru a recunoaște valoarea socială și de mediu a pădurilor”, a declarat ministrul Fechet.
Printre noutățile propuse în cadrul acestui Cod, ministrul a punctat câteva măsuri esențiale pentru protejarea pădurilor și descurajarea exploatărilor ilegale. Una dintre acestea vizează accesul neîngrădit al cetățenilor în păduri, fie pe jos, fie cu bicicleta, recunoscându-se astfel beneficiile majore ale naturii asupra sănătății. De asemenea, pentru a combate mai eficient furtul de lemn, limita de confiscare a camioanelor sau dubele folosite pentru transportul ilegal de lemn va fi redusă de la 10 mc la 5 mc. „Confiscarea vehiculelor implicate în transportul lemnului furat este o măsură importantă în lupta împotriva exploatărilor ilegale”, a subliniat ministrul.
Un alt punct cheie al acestui Cod Silvic este interzicerea tăierilor la ras în toate ariile naturale protejate, măsură esențială pentru conservarea biodiversității unice din România. Totodată, noul Cod reglementează conflictul de interese în sectorul silvic, limitând posibilitatea ca persoanele implicate în activități economice forestiere să fie implicate în administrarea directă a pădurilor.
Ministrul Fechet a insistat asupra abordării multidimensionale pe care trebuie să o adopte Codul Silvic, având în vedere nu doar conservarea pădurilor, ci și impactul economic și social. „Conservarea pădurilor noastre, printre cele mai valoroase din Europa, trebuie să fie o prioritate, dar trebuie să avem în vedere și comunitățile și industriile care depind de păduri. Vreau să mulțumesc tuturor pentru implicarea în acest proiect de importanță națională și sper ca toate aceste eforturi să se concretizeze în această legislatură”, a declarat el.
Elaborat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (#PNRR), Codul Silvic a fost dezvoltat de un grup de experți care include specialiști de la Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” (#INCDS).
- Diverse13
- Divertisment8
- Educație6
- Evenimente16
- Local15
- Național36
- Politică24
- Sport1
- Tehnologie12